Equinox Partners
  • HOME
  • TEAM
  • Powerful Presentations
  • SERVICES
    • Обучение за мениджъри - Пловдив
    • COACHING >
      • INDIVIDUAL COACHING
      • TEAM COACHING
      • COACHING CULTURE
    • Training for Managers - Zoom
    • Leadership 360
    • Inspiration Keynotes for Managers
    • Management Development Program
  • BLOG & PODCAST
  • Books
    • Cold Shower For Managers Book
    • Park Your Ego
    • Barriers to Change
    • The Way Of The Heart
  • CONTACTS

Съставките на хляба, сами по себе си, не са хляб | Подкаст епизод 208

1/5/2019

 
Picture
​Брашно, мая, вода и всички останали съставки на един хляб никога няма да станат за хранене, ако някой не се наеме да ги смеси в правилните пропорции, да направи тестото и да го опече. 

Ако един хубав хляб е метафора за един хубав екип, то съставките на хляба, сами по себе си, не са хляб.  

Така и съставните части на един екип, сами по себе си, не са екип, ако няма омесване, напасване и това, от което се плашат много мениджъри - печене. 

Няма как да се получи хубав хляб без печене, както и няма как да се получи хубав екип, ако съставните му елементи не бъдат изложени на по-високи температури, стрес и трудности. Както вътре в екипа, така и извън него. 

Аналогично, един добър екип си има своите съставки – на първо място – хората. След това, процесите, след това целите, след това културата,  инфраструктурата, взаимоотношенията с клиенти, партньори и доставчици. 

Дори и да имате перфектните хора, с ясни цели, разписани процеси и добри взаимоотношения, те няма да се превърнат в добър екип, ако няма нещо, което да ги обедини. И замеси в едно тесто. 

Какво означава да омесите тестото? Най-просто казано, да свържете съставните елементи. Хората да вникнат в целите. Процесите да се адаптират към амбициозните цели. А не обратното. Ако тръгнете по тази пътека да си променяте целите, заради някакви вътрешни процеси – ще превърнете екипа си в много изпълняващи и малко мислещи. 

След като се направи омесването – хората вече се познават, наясно са с целите и приоритетите, имат усещане, че принадлежат към едно цяло. Към едно тесто. 

Когато омесването вече е направено, следва – втасването. По време на втасването,  микроорганизмите в маята превръщат захарите във въглероден диоксид, който набухва тестото. За да може да втаса добре тестото, трябва да му се осигури подходяща температура. Това е метафора за грижата, която трябва да осигурите към хората си. Те да се почувстват комфортно, да имат яснота, добри взаимоотношения и да си знаят зодиите. Последното, естествено, не е задължително. Но помага. 

В етапа на втасването, ролята на ви на мениджър може да изисква и известно отдръпване. Да оставите микрооганизмите на маята да си свършат сами работата. Това означава, да оставите естествените интереси и пориви на хората за постигане на целите да бъдат оставени да се саморазвият и синхронизират по между си. Може да е по-добре да излезете от кухнята и да оставите хората си сами да се справят. Да се доверите на естествените процеси. 

Естествено, тук рискувате да стигнете до момента, в който вашето тесто превтаса - набухва още повече, по повърхността се появяват балончета и започва да мирише силно. Хлябът приготвен от превтасало тесто не е опасен, но е с по-лошо качество и не особено приятен. Такъв е и превтасалият екип. 

Пак е екип, но с лошо качество. В един момент, от прекаленото обгрижване на мениджърите, хората може да почнат да се държат като деца в детска градина. Или да си измислят фиктивни проблеми, които реално не съществуват, но им помагат да използват интелигентността си и наличното време по някакъв начин. 

Последният етап е печенето. То малко се доближава до втасването по това, че вашата намеса не е особено нужна. Но само, ако сте замесили добре тестото. И ако сте уцелили правилните градуси. 

Ако сте го замесили добре, не сте го оставили да превтаса, в етапа на печенето – тестото само ще си свърши работата и ще се превърне в хляб. Но вие трябва да се погрижите за правилната температура. Тя пък е метафора за трудностите, през които ще мине вашия екип. Ако екипът ви може да се справя само с трудности до 220 градуса, повече градуси могат да доведат само до повече щети. Не до повече или по-хубав хляб. 

При всички случаи, не може да се получи добър хляб без печене. Както и не може да се създаде добър екип, ако той не преминава през някакви трудности и не се справя с тях. 

Ако балансирате добре, омесването, втасването и печенето, накрая ще имате един хубав хляб. С други думи -  един хубав екип. 

Comments are closed.

    RSS Feed

    Picture
    Picture
    Picture

    Архиви

    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    May 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    April 2020
    February 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    December 2018
    July 2018
    February 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    July 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    October 2015
    September 2015
    February 2015
    September 2014
    April 2014
    March 2014
    October 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012

    RSS Feed

__________________________________________
Copyright © 2011-2023, Equinox Partners Ltd. All rights reserved.

Политика за поверителност

  • HOME
  • TEAM
  • Powerful Presentations
  • SERVICES
    • Обучение за мениджъри - Пловдив
    • COACHING >
      • INDIVIDUAL COACHING
      • TEAM COACHING
      • COACHING CULTURE
    • Training for Managers - Zoom
    • Leadership 360
    • Inspiration Keynotes for Managers
    • Management Development Program
  • BLOG & PODCAST
  • Books
    • Cold Shower For Managers Book
    • Park Your Ego
    • Barriers to Change
    • The Way Of The Heart
  • CONTACTS